Stress- & verzuimpreventie met Serious Game ‘Pro-Actief’

Stress is een ernstige ziekte die te veel mensen in het beroepsleven treft. Het werpt lange schaduwen op de werkplek alsook in het privéleven. Daarom introduceert Amsterdam Game Lab met trots ‘Pro Actief’: het eerste ‘serious game’ simulatiespel voor stresspreventie op de markt. Het doel van het spel is om deelnemers te helpen omstandigheden vast te stellen die een gezonde en ongezonde werkcultuur kunnen zijn in relatie tot stress.

Een themadag in een doos

Het spel is vrij uniek omdat deelnemers – zonder voorbereiding – de kans krijgen om stress gerelateerde problemen in een fictieve omgeving te ervaren. Een interne of externe spelleider kan het eindresultaat analyseren en vertalen naar de echte werkomgeving 

In het spel is de deelnemer onderdeel van een team in een gecompliceerde realiteit, die voortdurend verandert. Er zijn nieuwe eisen van het management, taken van buitenaf en problemen aan het thuisfront. Het spel toont verschillende actie-opties die stress op de werkplek kunnen voorkomen. De keuzes die de deelnemers daarbij maken, leiden tot conclusies die je kunt meenemen naar  de echte werkomgeving.

Kan Pro Actief een echte consulent vervangen?

Wanneer je een stresscoach inhuurt, praat je over vermoedelijke problemen op de werkplek. Je bent dan indirect bezig. Over de hoofden van de medewerkers heen, bespreek je denkbeeldige praktijkvraagstukken. Spelen je medewerkers echter Pro Actief, dan ontvouwt zich hun praktijkprobleem voor jouw ogen. Als HR-manager hoor je de dialoog over stressoorzaken en stresspreventie die tussen de speldeelnemers plaatsvindt. In deze gesimuleerde realiteit, leiden de deelnemers de discussie en beslissen over problemen die zij ervaren alsof het hun eigen werkplek betrof. Het leerproces dat naar voren komt, is niet door  een buitenstaander bedacht, maar door de medewerkers zelf ervaren. Betere garantie op resultaat uit stressonderzoek is niet mogelijk.

Het spel als ‘game changer’ 

Spellen zijn een geweldige manier om gedragsveranderingen aan te brengen. Immers als je eenmaal een keuze in een spel hebt gemaakt, is de kans groter dat je het ook toepast in de werkelijke situatie. Het is daarom interessant om te merken hoe leerspellen steeds meer een HR-instrument worden. Een serious game als Pro Actief is ontworpen om de werkelijkheid te simuleren. Ongeacht of het op management- of werknemersniveau wordt gespeeld, krijgt het  professionele relevantie. Het helpt asymmetrische machtsstructuren te doorbreken en een dialoog te creëren. Dit is precies waarom wij bij Amsterdam Game Lab geloven dat een spel teamprocessen kan ondersteunen en constructieve dialoog op het werk tot stand kan brengen.

Spelontwikkeling

Pro Actief is ontwikkeld door ‘Copenhagen Game Lab’. Zij werkten daarin samen met ‘Work Environment Copenhagen’ (Arbejdsmiljøet København), die een strategische positie inneemt tegen stress in de gemeente Kopenhagen. Hun unieke kennis van stress komt in het spel tot uitdrukking in de nieuwe eisen, taken en problemen die zich van verschillende kanten voordoen.

Nieuwsgierig? Probeer het spel Pro Actief uit.

We kunnen HR-mensen opleiden tot spelbegeleider, zodat je daarna zelf het spel in het hele bedrijf kan gebruiken. We helpen je graag op weg, dus neem contact met ons op voor een gesprek.

Plaats een reactie

Contact

"Ik ben beschikbaar voor een gesprek over spellen, gedragsverandering en leren.
Zeg maar wanneer ik je kan bellen." Peter Bruun

Amsterdam Game Lab

Kantoorlocatie: Bussum

Peter Bruun

Tel: 06 - 244 55 199

Email: info@amsgamelab.nl

Contactformulier

flying-letter