Als twee vakgebieden samenkomen

Bij de versmelting van twee specialisatie gebieden kunnen waanzinnige dingen gebeuren.

De combinatie van psychologische kennis en game design hebben de Serious game ‘Pro-Actief’ opgeleverd

Zelf ben ik jarenlang psychologisch trainer geweest. Heb teams leren omgaan met stress op de werkvloer. Hoewel ik altijd hard werkte om de beste training neer te zetten, sloeg het soms wel en soms ook niet aan. Wanneer je een groep had, waarmee het goed klikte, dan gaf dat een stimulerend effect op de overdracht van kennis. Een enkele keer had je echt zo’n topdag, waarin je zag dat alles op zijn plek viel. De vraag blijft natuurlijk: Hoeveel van de overgedragen kennis is in praktijk gebracht?

Zonder uitzondering stond ik voor de zaal, terwijl de groep zittend luisterde. Frontaal onderwijs noemen ze dit ook wel. 

Ik houd van actieve werkvormen. Een groep wordt dan werkelijk aan het werk gezet om iets met de kennis te doen.  Het was altijd duidelijk dat dit de meest leerzame momenten van een cursusdag waren. Vaak dacht ik hoe geweldig het zou zijn om deze meest leerzame ervaringen gedurende de hele sessie te hebben. Dit is nu precies wat mogelijk is bij een Serious game

Het bordspel Pro-Actief is ontwikkeld door de beste game designers van ‘Copenhagen Game Lab’ in samenwerking met psychologen van de gemeente Kopenhagen. De meest recente inzichten op het gebied van stressbehandeling, groepsvorming en ontwikkeling zijn samengebracht in een elegant vormgegeven bordspel. We hebben zelf de Nederlandse vertaling gemaakt. Mijn achtergrond in psychologie heeft enorm geholpen om alle speleffecten in de Nederlandse versie mee te krijgen. Terwijl we met de vertaling bezig waren en daardoor de strategie van het spelsysteem begrepen, werd me pas de psychologische diepgang duidelijk.

Juist nu in een tijd waarin we op afstand van elkaar werken is psychologische nabijheid steeds belangrijker. Daarom heb ik een online versie ontworpen, waarbij het spel samen op afstand gespeeld kan worden via video-conferencing.
Het spel wordt gespeeld in 3 online sessies van 1 uur.

Ik ben overtuigd van de kracht en het plezier van dit spel. Zo overtuigd dat ik de eerste workshop gratis weggeef aan ieder bedrijf dat het wil uitproberen met hun team. Als het niet bevalt gaan we als even goede vrienden verder. Als het wel bevalt worden de twee vervolgsessies bijgekocht. Dat zijn de spelregels…

Plaats een reactie

Contact

"Ik ben beschikbaar voor een gesprek over spellen, gedragsverandering en leren.
Zeg maar wanneer ik je kan bellen." Peter Bruun

Amsterdam Game Lab

Kantoorlocatie: Bussum

Peter Bruun

Tel: 06 - 244 55 199

Email: info@amsgamelab.nl

Contactformulier

flying-letter